Főoldal
Lakossági Fórum

2017. JÚNIUS 13-án lakossági fórumot tartottunk a községházán a településkép arculati kézikönyvről. 

  

2017. JÚNIUS 13-ÁN LAKOSSÁGI FÓRUMOT TARTOTTUNK A KÖZSÉGHÁZÁN A

TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVRŐL.

 

Törvény írja elő,hogy szeptember 30-ig minden településnek el kell készítenie a kézikönyvet,a jövőben ez lesz az irányadó az építkezéseknél. A kézikönyv előkészítésébe minden csolnoki lakos bekapcsolódhat ötleteivel. Fontos , hogy közösen döntsük el,mit őrizzünk meg a múlt emlékeiből,milyen legyen a település karaktere,mi legyen az irányadó egy lakóház megépítésénél. S. Vasi Ildikó Csolnok főépítésze tájékoztatást adott az előkészítés lépéseiről:

 a Főépítész megbízásáról ( erre az időszakra)

 a Partnerek előzetes tájékoztatásáról( jelen lakossági fórum)

 az Adatszolgáltatási kérelemről egyes államigazgatási szervektől

 a Partnerségi egyeztetés szabályainak meghatározásáról

A kézikönyv augusztusban kerül bemutatásra, addig várjuk a lakossági véleményeket , észrevételeket. A kézikönyv nem kizárólag szakembereknek készül, elsősorban a lakosság és az építkezni vágyók tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány, de haszonnal forgathatja mindenki, aki érdeklődik Csolnok építészeti öröksége és jövője iránt. A jogszabályok útvesztője helyett röviden, lényegre törően, és mindenki számára érthető módon mutatja majd be egy közösség környezetalakítással kapcsolatos elvárásait. Fényképek segítségével illusztrálja a követendő példákat, a településképhez illeszkedő építészeti elemeket. Ismerteti a település építészeti karakterét, ösztönzi az új gondolatokat.

 

A Kézikönyvnek nem célja a tervezési szabadság megkurtítása, nem cél az egyformaság, az uniformizálás. A benne szereplő ajánlások a valós értékek megismertetésére irányulnak, a sokféle izgalmas lehetőség megismertetésére. A TAK megalapozza a Településképi rendeletet is. A Településképi rendeletnek tartalmaznia kell:

 a helyi védelmet élvező dolgokat

 a településképi követelményeket

 az érvényesítési eszközöket

Ezután a Főépítész beszélgetést kezdeményezett a jelenlévőkkel. A lakossági fórumon több igen jó ötlet hangzott el . Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

 Táblával jelöljük az arra érdemes régi , a településre jellemző értékes épületeket. (még ha felújítandó akkor is) Amennyiben már nem lehet megmenteni, mindenképpen archiválni kell (fotó és térkép készüljön róla)

 Az egységes arculat kialakításában segíthet a kerítés és növényzet alkalmazása

 A Faluközpontban ki kellene alakítani egy karakteres részt, pl. a Községháza „sváb” imázs meghagyásával, kiemelésével

 A Hivatal előtti teret méltó Faluközponttá kellene alakítani a zúzottköves parkolóval együtt

 A Szentháromság szobornak is egy frekventáltabb helyet kellene keresni

 A bányász múlt kiemelésére csillét lehetne elhelyezni a község valamelyik végére

A közterületek, parkok rendben tartásával az Önkormányzatnak kell példát mutatnia, amit igyekszik is megtenni. Egyes részek szabályozásánál figyelembe kell venni, hogy eredetileg kis családi házas rész (pl. Gete u.) és ne lehessen nagyobb épületeket oda építeni. A technológia fejlődése miatt nem biztos, hogy ragaszkodhatunk a hagyományos építési anyagokhoz. (napelem, zöldtető?) Mivel ennyire változatos a csolnoki utcakép, az illeszkedés elveinek betartása lenne a legcélravezetőbb. A lakossági fórum végén Polgármester asszony megköszönte S. Vasi Ildikónak az Arculati kézikönyv bemutatását és a megjelentek aktív részvételét. Várjuk tehát a Csolnokért tenni akaró, felelősen gondolkodó lakosok hozzászólásait, ötleteit arra vonatkozóan, hogy lehetne egységesebb az utcakép, milyen karaktere legyen a falunak. Az erre vonatkozó ötleteket várjuk 2017.július 30-ig a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre.

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Országgyűlési választás

Július 2018
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

ASP pályázat

Programajánló