Főoldal
Megemlékezés

Október 22-én emlékeztünk meg községünkben az 1956-os eseményekről, a zord időjárás miatt a művelődési házban.

A meghívott vendégek között volt dr. Ernst Ervin, a Politikai Elítéltek Szövetségének alelnöke, Kövesd Ferenc az ügyvezetőség tagja és küldöttségük, Bérces József úr és az újonnan megválasztott képviselő-testület tagjai. Az általános iskolások színvonalas műsor keretében mutatták be a forradalom legfontosabb történéseit. Köszönjük szépen a műsort a tanulóknak és felkészítő tanáruknak  Szombathné Baumann Évának!Az ünnepségen  Kolonics Péterné polgármester asszony  és Kövesd Ferenc mondtak beszédet.

Kedves gesztusként az első osztályosok saját készítésű 56-os zászlót adtak át a vendégeknek. Az megemlékezés után meghívott vendégeink és a képviselő-testület tagjai a Szent János Parkban elhelyezték a megemlékezés virágait az 56-os hősök kopjafájánál. A Kossuth Lajos Művelődési Ház kiállítótermében Vígh János csolnoki bányászfestő képeiből rendeztek kiállítást, a kiállítást K. Kovács József fafaragó nyitotta meg.

A Kossuth Lajos Művelődési Ház kiállítótermében Vígh János csolnoki bányászfestő képeiből rendeztek kiállítást, a kiállítást K. Kovács József fafaragó nyitotta meg.

Majd az Önkormányzat meghívására egy kellemes ebéd keretében folytatódott a beszélgetés.

Köszönjük szépen a művelődési ház dolgozóinak munkáját, az iskolások segítségét és mindazokét, akik a megemlékezés előkészítésében részt vállaltak!

 

Kolonics Péterné polgármester köszöntője:
„Örülök,hogy az általános iskolásokkal együtt emlékezhetünk 1956 eseményeire. Úgy gondolom,hogy számunkra Csolnokiaknak a történelemkönyvek eseményei megelevenednek és
közel kerülnek hozzánk, hisz községünkben működött az utolsó gulágként is emlegetett egykori bányamunka - rabtábor, ahol 56 politikai elítéltjei töltötték büntetésüket és azáltal is közelebb kerülnek hozzánk ezek az események, mert a politikai elítéltek 1992-től ellátogatnak településünkre, hogy együtt emlékezzünk, és fejet hajtsunk a forradalom áldozatai előtt. Mi a fiatalabb generáció tagjai, örülünk az évenkénti találkozásoknak és beszélgetéseknek. Beszédemre készülve Tichy Vilmos: Csolnoki visszaemlékezés című kéziratát olvastam el, mely a következőképp kezdődik: "Csolnok, egy kis bányászfalu Esztergom megyében, Dorogtól néhány kilométerre. A megyehatárom kívül kevesen ismerik, nem is nevezetes, talán csak nekünk, akik a Csolnok határában levő rabbányában 1956. október 30-ig dolgoztunk itt a civil bányászokkal. Félve néztek a környék lakosai a rabtábor felé, de később, amikor megismertek bennünket. elmondták, hogy ezeknek a raboknak az volt a főbűnük, hogy szerették hazájukat és magyarok akartak maradni." A forradalom kitörésének híre elérte a csolnoki bányában dolgozókat is, hisz csolnoki bányásztársaik újságokat csempésztek be számukra, illetve leveleiket is eljuttatták hozzájuk. A forradalom kitörésének hírére elhatározták, hogy mindaddig lenn maradnak a bányában míg ügyeiket nem rendezik. Eldöntötték, hogy éhségsztrájkba kezdenek. Október 28-án létrejött az egyesség a tábor őrsége és a rabok között. Gondoljunk csak bele, micsoda elhatározás kellett ahhoz is, hogy 4 napig ne jöjjenek fel a bánya mélyéből a napvilágra. Október 30-án 2 teherautó indult el a szabadultakkal, majd 31-én kiürült a tábor. Kissé csípős volt október vége, írja Tichy Vilmos: ”Álltunk a teherautó platóján egymásba kapaszkodva, kissé imbolyogtunk azon a hepe-hupás, dombos úton le Csolnokig. A falu népe kinn állt az utcán, integettek, Isten áldjon drága csolnoki barátaink.” Egy korszak lezárult, de példát mutat számunkra egy ügy melletti kiállásról, elkötelezettségről és a megbocsátásról. A múlt megrázó eseményeiről úgy gondolom, beszélnünk kell….. Gyerekek! A csolnoki rabtábor néhány tárgyi emlékét megnézhetitek a Szent Borbála templomban. Dr. Szeifert Ferenc plébános úr szívügyének tekintette a táborról való megemlékezést. Láthattok ott egy a táborban készített és onnan kicsempészett nemzeti lobogót, egy rabnak a bakancsát és a tábor emlékére emelt márványtáblát a következő Nagy Miklós idézettel:

„A múlt elmúlt,
a véres sáron át a jövőt nézzük, mint szent látomást,
lépjünk át bátran, Isten van velünk,
ő látta azt, hogy mennyit szenvedünk,
s a szenvedés a termő szent titok,melytől egy új erő sarjadni fog,”
Ezekkel a gondolatokkal köszönöm meg figyelmüket, figyelmeteket!”

(A felvételeket dr.Mayer Noémi és Kolonics Péter készítették.)

 

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

szlogo page-0001

 

 

Tisztelt Ügyfeleink!

A 191/2020. (V. 8.) sz. Korm. rendelet szerinti ellenőrzött bejelentésüket (veszélyhelyzet alatti engedély-kötelezettség tárgyában) a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen tehetik meg.

Pőczéné dr. Csorba Erika 
jegyző

Mini bölcsöde kialakítása Csolnokon!

Kattintson az alábbi képre a nagyításért.

Július 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

ASP pályázat

Partnereink:

Személyemelő és kosaras emelő bérlés

AUDI bontó

Elektromos kisautó

Tüzifa árak

Máltai nyaralás

Állvány bérlés árak

Ékszerész