Főoldal
Gyöngyékszerek a javából

A német viselet napja, a Trachttag alkalmából nyílt meg a művelődési ház gyöngyfűző szakkörének bemutatkozó kiállítása.

A nyolcfős alkotói közösség decemberben kezdte meg működését. Az aszakkor.hu oldalon is elérhető 30 minta közül húszat készítettünk el. Az ott található részletes rajzok, videók, alapanyag szükséglet leírása segítette a munkát. A videók nagyon szemléletesek, érhetők. A kiválasztott fűzési technikák, a minták is nagyon sokrétűek, számos alkalommal merítenek néphagyományainkból. Az alapanyagok színösszeállítása is remek, nagyon ízléses darabok születtek.

Gyongyekszer Kiallitas 020
Eleinte aggódva vettük kézbe az egyes alkalmakra kiválogatott gyöngyöket, összehúzott szemöldökkel szemléltük a mintákat, de végül sikerült elkészíteni az adott foglalkozásra kiszemelt darabokat. Mindig volt közöttünk valaki, aki rögtön átlátta a feladatot, és készségesen segített a többieknek. Sokszor mondtuk: „kész, ezt nem lehet megcsinálni, abba hagyjuk.” De csak nem hagyott bennünket nyugodni a feladat, s többen már másnap büszkén jöttek, mutatták, hogy sikerült megfűzni az adott darabot. Azt is jó volt látni, hogy egy-egy minta annyira megtetszett , hogy többet is készítettek belőle, vagy éppen tovább gondolták. Elmondhatom, hogy összeszoktunk, kialakult a foglalkozások menete, mindenki jól érzi magát a csoportban. A kiállítást is közösen terveztük meg, rendeztük be.

Gyongyekszer Kiallitas 022
Köszönöm a tagoknak a kitartást, a segítőkészséget, a rugalmasságot, az asszonyi bölcsességet, ami hozzásegített bennünket ahhoz, hogy mindig folytassuk.
A szakkörnek ezzel a kiállítással nem lesz vége, a kedv megvan a folytatáshoz, a maradék kilenc ékszert is el fogjuk készíteni. Aki eljött a megnyitóra, további különlegességeket is láthatott: Laczkó Tibor készségesen ajánlotta fel a saját maga által nevelt bonszai csodáit, hogy színesítse vele kiállításunkat. A bonszai mesterségesen, művészien alakított, formára metszett, esetleg hajlított fa. Nevezik tálas kertészkedésnek is, mivel a legismertebb formája a kis méretű, tálkákban nevelt és alakított fák tartása. A japán kultúrából eredő különleges növénynevelési technika remekeivel is megismerkedhettünk kicsit közelebbről.

Gyongyekszer Kiallitas 044
A megnyitót Kovács-Mayer Bence gitárjátéka színesítette. Magyarország Kormányának és a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzsnek köszönhetően a Nemzeti Művelődési Intézet lehetőséget kapott közel 3000 szakkör támogatására. A cél az volt, hogy a világjárvány közösségi életet érintő hátrányos hatásait enyhítse. A pandémiás időszak alatt a művelődési intézet elindította az aszakkör.hu oline felületet, ahol online szakköri foglalkozások érhetők el bárki számára. Ősszel már lehetőség nyílt a személyes találkozásokra is, elindulhattak a szakkörök a településeken is. A támogatás első körében az alábbiakból lehetett választani: vesszőfonás, nemezelés, csipkeverés, mézeskalács készítés, gyöngyfűzés, hímzés. A felhívásra egy-egy öt fős szakkör alapanyagaira és eszközeire adhatott le igényt minden közművelődési feladatellátó. Nálunk a szakkörre nyolcan jöttünk össze, három főnek az alapanyagot és az eszközöket a művelődési ház és az önkormányzat biztosította.

Mandusitz Zsuzsanna
szakkörvezető

Gyongyekszer Kiallitas 047

Gyongyekszer Kiallitas 048

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

Tisztelt Ügyfeleink!

A 191/2020. (V. 8.) sz. Korm. rendelet szerinti ellenőrzött bejelentésüket (veszélyhelyzet alatti engedély-kötelezettség tárgyában) a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen tehetik meg.

Pőczéné dr. Csorba Erika 
jegyző

Mini bölcsöde kialakítása Csolnokon!

Kattintson az alábbi képre a nagyításért.

December 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

ASP pályázat