Főoldal
Zenekar kiállítás

160 éves a zenekar Ez alkalomból rendeztek kiállítást a művelődési ház nagytermében 2021. július 17-én.

A megnyitó szövegét alább olvashatják: Üdvözlöm Önöket a Csolnoki Fúvószenekar 160. jubileumának alkalmából szervezett kiállításon!

Engedjék meg, hogy röviden, egy pár szóban beszéljek a zenekar történetéről. A Csolnoki Fúvószenekar Csolnok Község legnagyobb múltra visszatekintő kulturális csoportja. Az első írásos emlékei az 1860-as évekből származnak, melyeknek másolata itt a kiállításon is megtekinthető. A zenekar és elő zenekarainak összetétele és repertoárja mindig is változatos volt, a kezdetekben például igen gyakori volt a kettős hangszeres játék, tehát ahogy fúvós hangszereken úgy vonós hangszereken is játszottak a zenészek attól függően, hogy tánczenét szolgáltattak vagy a dalárdát kísérték. Az itt bemutatott kották egy része ennek megfelelően hegedűre íródott.

A 20. század első felében több zenekar is működött a faluban, a korai időkben a leventezenekar majd később a bányászzenekar Tarkövi János vezetésével. A jelenleg is működő fúvószenekar alapját az 1960-as években hozta létre Fódi János, aki fafúvós tanárként érkezett a frissen megnyitott zeneiskolába.

A zenekar ettől kezdve gyakori és sikeres szereplője volt hazai és nemzetközi versenyeknek, fesztiváloknak. 2007-től már nem csak Fódi János irányítása alatt fejlődött a zenekar, hanem Mezei Zoltán társkarmester vezetése alatt is, így Fódi János 2015-ös visszavonulásáig érdekes és egyedülálló módon két karmester egyengette a mintegy 40 zenész útját. A zenekar 2015 óta Mezei Zoltán vezeti.

A zenekar 2010-ben ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját, ez alkalomból októberben jubileumi koncertet adtak. A nagysikerű koncerten felbuzdulva új hagyományt teremtettek, hiszen 2010 óta a zene világnapja alkalmából mintegy 500 fős közönség előtt koncerteznek minden októberben. A zenekar koncertjein az elmúlt években, évtizedekben több hivatásos zenész fordult meg vendégként és a zenekar tagjaként egyaránt. Közülük is talán a leghíresebb Csolnok szülötte, Tarkövi Gábor, aki napjainkban a Berlini Művészeti Egyetem trombitaprofesszora.

A zenekar az elmúlt évek folyamán több külföldi partnerkapcsolatot szerzett. Tevékenységei közé tartozik továbbá a sváb hagyományőrzés, a feltörekvő generáció magas szintű zenei képzése, felbecsülhetetlen zenei anyagok gyűjtése, továbbadása és a zenei kultúra széles körű ápolása és terjesztése. Ennek eredményeként 2019-ben a zenekar bekerült a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba.

A kiállítás ennek a hosszú és változatos történetnek szentel emléket, remélem, érdekesnek találják, és jól érzik, magukat miközben megismerik a zenekar történetét. A kiállítást a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Szöveg: Rietling Tamás

Fotók: Kniezl Milán

A kiállítás augusztus 2-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

Tisztelt Ügyfeleink!

A 191/2020. (V. 8.) sz. Korm. rendelet szerinti ellenőrzött bejelentésüket (veszélyhelyzet alatti engedély-kötelezettség tárgyában) a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen tehetik meg.

Pőczéné dr. Csorba Erika 
jegyző

Mini bölcsöde kialakítása Csolnokon!

Kattintson az alábbi képre a nagyításért.

Szeptember 2023
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

ASP pályázat