Főoldal
Településfásítás Csolnokon

Április 9-én, pénteken sokan gyülekeztek a Nepomuki Szent János Templom mögött, hogy részt vegyenek a településfásítási programban.

Körünkben köszönthettük Borka Viktort az Országos Erdészeti Egyesület képviseletében . Régi szép szokás volt vidéken, hogy gyermek születésekor a szülők vagy nagyszülők egy facsemetét ültettek el. Az így földbe kerülő fa összetett szimbólum, hiszen ugyanúgy gyökeredzik a földben, ahogy a gyermek a családban, ugyanolyan nagyra nő, mint a kisgyermek, és ugyanúgy kötődni fog mindig a szülői házhoz, mint a gyermek, unoka.

 Kepernyofoto 2021-04-12 - 7.34.34

Régóta terveztük, hogy nálunk Csolnokon is közösségi akció keretében ültessünk egy fát újszülött érkezésekor. Ezzel is és a babacsomaggal is szeretnénk erősíteni a családnak Csolnokhoz való kötődését. Minden gyermeknek lesz egy fája, amire felkerül a neve és a születési éve. Most a 2020-ban született gyermekeknek ültettünk fát, az elmúlt évben 37 gyermek született nálunk Csolnokon, közülük 30-an vállalták el, hogy ültetnek egy fát az újszülöttnek.

Kepernyofoto 2021-04-12 - 7.34.49
A fákat ebben az évben pályázati forrásból kapta önkormányzatunk, és a családokkal közösen ültettük el a 30 darab berkenye fát. Az Agrárminisztérium a 2019 őszén indított Országfásítási Program keretében hirdette meg a Településfásítási Programot, amely 2020 júniusában kezdődött a 10.000 fő alatti települések lehetőséget kaptak pályázni facsemetékre.
Csolnok is sikeresen pályázott, így nyertünk 30 darab berkenyét. Nagyon örültünk ennek a sikernek, hiszen nagyon fontosnak tartjuk a fával borított területek növelését, a települések zöldítését, igen fontos az is, hogy a fák elültetése, gondozása erősítse a helyi közösségeket.

Kepernyofoto 2021-04-12 - 7.34.58
A belterületi fásítással hozzájárulunk közös céljaink eléréséhez: az egészségesebb környezet megteremtéséhez, az élhetőbb települések kialakításához.

Olvashattuk a facebookon is a felhívást, ültess Te is fát,

- hiszen levélfelülete évente mintegy 1 tonna port köt meg.
- egy meleg nyári napon 400 liter vizet párologtat el, ami kb. 3 fokkal
csökkenti a hőmérsékletet a fa alatt.
- árnyékot biztosít a Nap ellen
- egy óra leforgása alatt 1.75 kg oxigént termel.
Azt gondolom ezek az adatok magukért beszélnek és hogy még a kisgyermekes családokkal járulunk ehhez hozzá, az külön öröm. A Hivatal karbantartó brigádjával tisztítottuk meg a több mint 30 éve elhanyagolt területet. A képviselő-testület anyagi segítségével, finanszíroztuk a padok, a farönkök, a táblácskák megvásárlását.

A későbbiekben egy pihenőpark tud itt kialakulni. A családokat arra kértem, hogy a későbbiekben is sétáljanak el erre a helyre és gondozzák a fákat. A köszöntő végén elhangzott: „És most nem marad más hátra, minthogy jó egészséget kívánjak mindannyiuknak, kívánom, hogy a fák is és gyerekeink is cseperedjenek, nőjenek nagyra.”

Kolonics Péterné
polgármester

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

szlogo page-0001

 

 

Tisztelt Ügyfeleink!

A 191/2020. (V. 8.) sz. Korm. rendelet szerinti ellenőrzött bejelentésüket (veszélyhelyzet alatti engedély-kötelezettség tárgyában) a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen tehetik meg.

Pőczéné dr. Csorba Erika 
jegyző

Mini bölcsöde kialakítása Csolnokon!

Kattintson az alábbi képre a nagyításért.

Február 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

ASP pályázat

Partnereink:

Személyemelő és kosaras emelő bérlés

AUDI bontó

Elektromos kisautó

Tüzifa árak

Máltai nyaralás

Állvány bérlés árak

Ékszerész