Főoldal
A magyarországi németek nyelvjárásának napja Csolnokon

Immár negyedik alkalommal rendezte meg a Német Nemzetiségi Önkormányzat a magyarországi német Nyelvjárások napját.

A résztvevők között köszönthettük Christoph Bathel urat, Bécsből, Waldmanné Baudentisztl Évát a Komárom -Esztergom Megyei Német Önkormányzat elnökét, Harasta Renátát az LDU irodavezetőjét, dr. Erb Máriát a csolnoki német nemzetiségi tanösvény szakértőjét. Szax László elnök úr köszöntötte az ország egész területéről érkező résztvevőket, voltak vendégeink Tarjánból, Véméndről, Dorogról, Budakesziről, Várgesztesről, Vértestolnáról. Kolonics Péterné polgármester asszony méltatta Csolnok Község Önkormányzata , a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a hagyományőrző egyesületek , valamint a Német Nemzetiségi Általános Iskola közötti jó kapcsolatot és megköszönte a konferencia szervezését.

 

 

 

Dr. Juhász Márta adjunktus beszélt a magyarországi német nyelvjárásokról. A délelőtt háziasszonya Hárs Gyuláné volt, aki a különböző településekről érkezőket kérdezte bizonyos témakörökről.pl. a disznóölésről, az esküvői szokásokról és ételekről . Érdekes volt hallgatni a résztvevők előadását, igazi jó beszélgetés alakult ki, mindenki a saját nyelvjárásában adta elő mondanivalóját. Délután is a Mundart-é volt a főszerep, iskolás gyerekek adták elő nyelvjárásban szép történeteiket. illetve a csolnoki Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói egy jelenetet, Bergfee címmel.

A Dunaharasztiról érkező Blumenstrauss kórus énekével, jeleneteivel elvarázsolt bennünket. Elsőként a Blümchenstrauss kis csapata mutatta be tudását, ezt követően pedig a felnőttek ismertették meg a közönséggel a haraszti sváb esküvői szokásokat Majd következett a csolnoki sváb kör előadása , egy darabot állítottak színpadra : Hajdanán állt egy malom ., címmel. Öröm volt hallgatni történeteiket, énekeiket a mi szép tájszólásunkban. Nagyon szépen köszönjük ezt a tartalmas szép napot a szervezőknek, a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak. 

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

Tisztelt Ügyfeleink!

A 191/2020. (V. 8.) sz. Korm. rendelet szerinti ellenőrzött bejelentésüket (veszélyhelyzet alatti engedély-kötelezettség tárgyában) a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen tehetik meg.

Pőczéné dr. Csorba Erika 
jegyző

Július 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

ASP pályázat