Főoldal
Átmenteni a menthetőt – Sváb disznóvágás nálunk

Régen a disznóvágás minden családban jelen lévő esemény volt a téli időszakban. Az identitás pályázat keretében lezajlott közösségi beszélgetések eredményeképpen felmerült ennek a szép hagyománynak a megtartása, ám kicsit másképp.

A február 22-i sváb disznóvágás családi esemény mivoltát kicsit tágabban értelmezték a szervezők: a „nagy családot”, a falu közösségét várták vendégségbe, valamint látogatók érkeztek még Dororgról, Kesztölcről és Piliscsévről is, ahogyan tavaly a Húsvéti szomszédolás alkalmával.

A vendéglátók csapata időt és energiát nem sajnálva látott hozzá már jó előre a munkához. Hagyományfeltárás előzte meg az eseményt, valamint annak átgondolása, hogy miként lehet ezt nagyobb közönség számára is bemutatni. Keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni a tájház udvaránál. Az annavölgyi disznóvágásokon összeszokott csapat már előző nap a munkához látott, hogy a három disznó időben feldolgozásra kerüljön. Szombaton indult be a nagyüzem, hogy minden időre készen legyen. Kolonics Péterné polgármester köszöntötte a vendégeket, köztük Radovics Istvánné kesztölci alpolgármestert, dr. Tittmann János dorogi, valamint Kosztkáné Rokolya Bernadett piliscsévi polgármestert.

A szíverősítő pálinka után dr. Tittmann János is átadta ajándékát, majd felidézte csolnoki gyermekkorát, és kíváncsian kérdezte, hogy elkészült-e már a savanyúmáj? Nem kellett csalódnia, a vendégek a Csolnoki Német Nemzetiségi Vegyes Kórus műsora után már meg is kóstolhatták az elmaradhatatlan fogást. A hangulatot Sax Norbert harmonika játéka emelte. Délután pedig a Krigli Band zenélt, táncoló párok ropták.

Egy régi konyhát is berendeztek az egyik sátorban, bárki odaülhetett és ott is elfogyaszthatta a finomságokat.

Az időjárás is a kegyeibe fogadta a rendezvényt, kellemes, tavaszias időben kóstolhatták meg az érdeklődők a fogásokat, beszélgethettek a kellemes napsütésben. Lassankét tényleg egy családi eseményre kezdett hasonlítani a disznóvágás, rég nem látott rokonok, ismerősök üdvözölték egymást.

 

Így történt ez a jeles esemény „Bei uns in Tscholnok”, vagyis „Nálunk Csolnokon”. Mindenki elégedetten térhetett haza, a csolnokiak pedig bizonyították, hogy nem csak remek vendéglátók, hanem a hagyományápolás terén is kiemelkedőt tudnak nyújtani.

A sváb disznóvágás a „TOP-5.3.1-16 – KO1-2017-00001 - A helyi identitás és kohézió erősítése - Együtt a közösségfejlesztésért - Dorogon és térségében” című pályázatból valósult meg.

 

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

Tisztelt Ügyfeleink!

A 191/2020. (V. 8.) sz. Korm. rendelet szerinti ellenőrzött bejelentésüket (veszélyhelyzet alatti engedély-kötelezettség tárgyában) a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen tehetik meg.

Pőczéné dr. Csorba Erika 
jegyző

Július 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

ASP pályázat