Főoldal
AIDS Világnap 2014

December elsején, az AIDS világnapján a világ minden táján felhívják a figyelmet a HIV/AIDS-járvány terjedésének megállítására, a megelőzésre.

Magyarország HIV/AIDS fertőzöttség szempontjából a világ egyik legkedvezőbb helyzetű országa.

2013. december 31-ig 2574 HIV-pozitív személyt, ezen belül 745 AIDS beteget regisztráltak.

A HIV-pozitívok száma azonban ennél lényegesen magasabb, becslések szerint a fertőzöttek mintegy fele nem tud fertőzöttségéről.

Az esetek többségében a fertőződést követően néhány hét múlva primer tünet együttes jelentkezik: magas láz, fáradékonyság, nyirokcsomó-duzzanat, stb., ami egy-két héten belül a megszűnik és a fertőzött személy tünetmentessé válik. A szervezet védekezőképességének gyengülése következtében immunhiányos állapot, ennek következtében HIV-betegség alakul ki, melynek végső stádiuma az AIDS.

Az AIDS kezelés nélkül halálos kimenetelű.

A HIV fertőzésre jellemző az „Ablak periódus”, ami a fertőződéstől a fertőzés kimutathatóságáig eltelt idő.

Az ablak periódusban a HIV-vírussal fertőzött személynél a laboratóriumi vizsgálatok még nem képesek kimutatni a fertőzést, de más embereket már képes megfertőzni.

A HIV a fertőzött ember vérével, nemi váladékával és fertőzött vért tartalmazó eszközök közvetítésével terjed. Leggyakrabban szexuális érintkezés, intravénás kábítószer-fogyasztók közös tű, fecskendő használata révén következik be a fertőződés. A HIV-fertőzött anya gyermekének is átadhatja a vírust.

Napjainkban egy kombinált terápia lassíthatja a HIV szaporodását és megőrzi az immunrendszer viszonylagos épségét. A kezelésnek köszönhetően jelentősen csökken a fertőzőképesség és javul a betegek életminősége.

A HIV-fertőzés kimutatásának mai lehetősége a 4. generációs kombinált HIV ELISA teszt, valamint a HIV-fertőzés diagnosztizálásához kifejlesztett gyorsteszt, melyek csak képzett személyzettel végeztethetők el megbízhatóan.

A gyorsteszteknek vannak előnyei is, de legjellemzőbb hátránya a korai mintavételezés esetén kapott téves eredmény.

A gyorsteszt költségesebb is, mint a laboratóriumi körülményeket igénylő ELISA-tesztek.

A legfontosabb feladat napjainkban, hogy a célzott HIV és a HCV szűrővizsgálatok a lehető legszélesebb körben elérhetővé váljanak az intravénás droghasználók és a szexuális szokásaik miatt fokozott fertőzési veszélynek kitett populáció számára.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve minden héten, szerdán 14.00 és 16.00 óra között a Szent Borbála Kórház Mentálhigiénés Központjában (Drogambulancia; 2800 Tatabánya, Dózsa György út. 77.) HIV/AIDS szűrést/ tanácsadást végez.

A HIV/AIDS szűrés beutalóval és beutaló nélkül is mindenki számára elérhető ingyenes szolgáltatás. Igény esetén az anonimitás biztosított és megőrizhető.

A HIV/AIDS szűréssel kapcsolatban, munkaidőben a 06-34/512-729 telefonszámon lehet érdeklődni.

Az AIDS Világnaphoz kapcsolódóan az Esztergomi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete egészségfejlesztő munkatársa 2014. december 2-án Esztergomban a Vaszary Kolos Kórházban a véradással egy időpontban 11 -16 óra között várja tanácsadással az érdeklődőket.

Dorog, 2014. december 1.

Forrás: EPINFO 21. évfolyam 2. különszám 2014. július 18.

Sajtóanyagot összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő

Sajtóanyagot közlésre jóváhagyta: Dr Solti Hilda kistérségi tiszti főorvos

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

szlogo page-0001

 

 

Tisztelt Ügyfeleink!

A 191/2020. (V. 8.) sz. Korm. rendelet szerinti ellenőrzött bejelentésüket (veszélyhelyzet alatti engedély-kötelezettség tárgyában) a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen tehetik meg.

Pőczéné dr. Csorba Erika 
jegyző

Mini bölcsöde kialakítása Csolnokon!

Kattintson az alábbi képre a nagyításért.

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

ASP pályázat

Partnereink:

Személyemelő és kosaras emelő bérlés

AUDI bontó

Elektromos kisautó

Tüzifa árak

Máltai nyaralás

Állvány bérlés árak

Ékszerész