Főoldal
Friss tavaszi szélben vontuk fel a lobogót

Lehár Ferenc Szamosmenti indulójával vette kezdetét az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulóján rendezett megemlékezésünk a művelődési ház előtti téren.

A Himnusz közös eléneklése mellett vonták fel a Csolnoki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai a támogatásuk eredményeképpen érkezett új, hímzett, nemzeti színű selyemlobogót. Kolonics Péterné polgármester asszony ünnepi beszédében a korabeli eseményekhez köthető asszonyok életét, akkori női sorsokat idézett fel. Idézet a beszédből:


"A márciusi forradalom megteremtőinek arcképcsarnokát jól ismerjük,sokat hallottunk már az ekkor történt eseményekről,a meghatározó személyiségek, mint például Kossuth Lajos, Vasvári Pál , Petőfi Sándor életéről. Csolnok első női polgármestereként, hadd beszéljek én most néhány nőről, akiről talán kevesebbet hallunk, de részesei voltak 48-nak...."Polgármester asszony beszélt Teleki Blankáról, Leövey Kláráról, Szendrey Júliáról és Laborfalvi Rózáról. Beszédét így zárta:


"A történelem ritkán emlékezik meg azokról a nőkről, akiknek sikeres és elhivatott háttérmunkája nélkül a férfiak sem lehetnének igazán sikeresek .Minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő, aki támogatja , biztatja, erőt ad neki. Korunkban sincs ez másképpen, annak ellenére, hogy ma már a nők egyenjogú szereplői a közéletnek.. Március 15-e évfordulóján emlékezzünk most a nőkre, azokra, akik 1848 főszereplőit a háttérből támogatták, akik olykor maguk is fegyvert ragadtak, sebesülteket ápoltak, menekülteket bújtattak vagy éppen csak csendesen szeretteikért aggódtak. Majd Szabó T. Anna versével fejezte be beszédét:
A férfinak hazája volt,
a nőnek otthona, 
a férfié a parlament,
a nőé a szoba,
hová a fáradt férfifő
mint révbe, visszatért,
hol békét, ártatlan derűt
és megnyugvást remélt.
De olvastak az ifjú nők
és szólt a zongora,
hömpölygött, mint az áradat,
reform, romantika,
és szabadság és szerelem úgy összetartozott,
mint a választott férfival
szerelmes asszonyok.
A csitrik függönyök mögül
lesték Vasvári Pált,
a Szendrey-lány megszökött,
lapokban publikált,
rokonát, Wesselényijét
imádta Polika,
és Angliában agitált

Pulszky Terézia –
a március felpezsdített
szűk otthont, tág hazát,
s a reménység a lelkeket
mint bor hatotta át.
Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas színművész a forradalom költőjétől választott nagyszerű szavalatai hűen adták vissza az akkori hangulatot és lelkesítően hatottak ránk. Elhangzott még a Jászkun induló is, Barina Ákos, Binder Kristóf, Kniezl Milán, Farnadi Bence és Farnadi Bertalan előadásában, a szeles idő ellenére is szépszámú közönség elismerésétől kísérve. Délután a Csolnoki Fúvószenekar ünnepi koncertje tette teljessé nemzeti ünnepünket.

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

Mesés Adventi Naptár

Kedves Érdeklődők!

November 29-én indul a mesés visszaszámlálás karácsonyig!

A hangfelvételeket az alábbi csatornán lehet majd megnyitni:

Souncloud

A videó felvételeket pedig a művelődési ház Youtube csatornáján lehet megnézni.

 Békés várakozást kívánok mindenkinek!

Tisztelt Ügyfeleink!

A 191/2020. (V. 8.) sz. Korm. rendelet szerinti ellenőrzött bejelentésüket (veszélyhelyzet alatti engedély-kötelezettség tárgyában) a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen tehetik meg.

Pőczéné dr. Csorba Erika 
jegyző

Január 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ASP pályázat