Főoldal
Megemlékezés az 1956-os Forradalomra és Szabadságharcra

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 62. évfordulójára emlékeztünk Csolnokon a volt Rabtábor helyén kialakított Emlékhelyen, IX-es aknán.

Az eseményre tisztelettel meghívtuk a falu lakóit és a Politikai Elítéltek Közösségének tagjait, akik közül többen itt raboskodtak. A Himnusz hangjaira a Polgárőrség tagjai vonták fel a lobogót.

A Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai adtak műsort és mesélték el a  Budapesten történteket. Majd Kolonics Péterné polgármester asszony mondott ünnepi beszédet . Idézet a beszédből: Az általános iskola diákjai pénteken már előadták ünnepi műsorukat, melyet volt szerencsém látni. Igényesen összeállított műsor mondja el a szabadságharc történetét. A diákok arcán láttam , hogy próbálják átérezni az akkori események súlyát. De mivel nem élték meg, el sem tudják képzelni, hogy mi is volt ez a forradalom és hogy a náluknál nem sokkal idősebb pesti srácok halált megvető bátorsága ejtett sebet a kommunizmuson. Nektek csolnoki fiataloknak kézzelfogható lehet 1956., ha megismeritek a Rabtábor történetét. Szeretettel ajánlom, hogy olvassátok el Ernst Ervin könyvét, vagy Tichy Vilmos visszaemlékezéseit! Egy konferencián járva , az előadók egyike azt mondta, a cél az lenne, hogy 56 olyan helyet foglaljon el a fiatalok szívében mint 1848. Ettől a céltól is vezérelve írt ki az 56- os emlékbizottság a forradalom 60.évfordulóján különféle pályázatokat.

Az emlékév kapcsán Büszkeségpontok alakulhattak ki szobrokkal, emlékművekkel, könyv, képregény született,1600 támogatott pályázat, 658 település kapcsolódott be. Büszkén mondhatjuk, hogy Csolnok is a pályázó és támogatásban részesülő települések között van, a volt Rabtábor helyén kialakított emlékhellyel. Hisz ezen a helyen nem volt semmi, ami emlékeztetett volna a múltra. Ezért terveztük márványtábla állítását, környékének és az odavezető útnak lehetőség szerinti rendbetételét és egy emlékhely kialakítását, valamint egy információs tábla és a tábor helyszínrajzának makettformában való megörökítését. Képviselő-testületünk egységes volt abban a célkitűzésben is, hogy emlékhely alakuljon a Rabtábor helyén, hogy a felnövekvő generáció is tudjon a történelem eme korszakáról. A politikai elítéltek 1992-től ellátogatnak településünkre, sajnos egyre kisebb a delegáció.....Ezért is kell ezeket a találkozásokat nagyon megbecsülnünk. De hogy is jött az Emlékhely , illetve a tábor bemutatásának ötlete ? Ernst Ervin : Rabtábor a meddőhányón című könyvének bemutatásakor,- melynek lapjain megelevenedik a történelem az író, az egykori politikai elítélt szemüvegén keresztül, - , Bérces Józseffel egy kiállítás összeállítását terveztük a múlt relikviáiból. Községünk lakói és Ernst Ervin is adományozott tárgyakat ,iratokat ebből az időből, az egyik legértékesebb, a tábor helyszínrajza volt, már volt honnan elindulni, ezt követték a személyes beszélgetések, melyet Imre Tibor a makett megalkotója folytatott Ervinnel. Mi hol helyezkedett el , hogy nézett ki? Ezután a kutatómunka után megvalósulhatott a terv. 2017. május 12- én felavattuk a Büszkeségpontot.

Fontos tisztünk: addig mutassuk ki szeretetünket idősödő hőseinknek, míg még köztünk vannak, mert köszönettel tartozunk nekik, Azt gondolom, tiszteletünk egyik szemmel látható jele az emlékhely kialakítása. A tavalyi felavatás óta zarándokhellyé vált a volt Rabtábor helye, sokan látogattak el ide, családok, fiatalok.
Már tavaly is itt emlékeztünk és a Polgárőrséggel együtt látogatható állapotban tartjuk a területet és elhatároztuk, hogy október 23-i megemlékezéseinket, ha tehetjük itt tartjuk.....
Schäffer Erzsébet gondolatával zárom beszédemet:EMLÉKEZNI mondják , KÖTELESSÉG , ÉN AZT MONDOM A SZÍV PARANCSA.

Polgármester asszony beszéde után Szelekovszky Ernő az 1945-1956 közötti Politikai Elítéltek Közösségének elnöke emlékezett az 1956-os forradalomról. Majd Bérces József egykori polgármesternek és Kolonics Péterné jelenlegi polgármesternek adtak átegy csodálatos plakettet és egy emléklapot , köszönetük és elismerésük kifejezéseként. A koszorúzás néma főhajtás volt 56 hősei és a tábor egykori elítéltjei előtt. A szózat hangjaival zárult a megemlékezés, amelyre igen sokan ellátogattak a község lakói közül.

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!