Főoldal
A bányászat a szívekben él tovább

Méltóságteljes, tartalmas ünnepséggel emlékeztünk meg a 68. bányásznapról szeptember 1-én. Több helyszínen is ünnepelhettünk: elsőként falunk Dág felé eső bejáratánál avattuk fel a bányászat éveire emlékeztető csillét, mely méltó módon állít emléket annak a meghatározó időszaknak, melyre még most is hálás szívvel emlékezünk.

 

Méltóképpen fogadja a falunkba érkezőket, mutatva, hogy a csolnokiak nem feledik múltjukat, a bányász hagyományok még most is jelen van mindennapjainkban. Ezen örömteli esemény után a temetőben gyülekeztünk, ahol Bánhidi József a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány elnökhelyettese mondott köszöntőt. Felidézte Csolnok bányatörténetének fontosabb mérföldköveit, megemlékezett azokról a bányászokról, akik az innen kitermelt 25 millió tonna szén felszínre hozatalában részt vállaltak. Akik Csolnokon élnek, büszkék lehetnek erre. A változások ugyan elsöpörték a régi világot, de a bányász büszkeség még ma is ott él a szívekben, szénmedence-szerte klubok, szervezetek, önkormányzatok ápolják a hagyományokat. A bányász összefogás örök érvényű. A fennmaradt közösségek ma is értékhordozóként működnek. A Csolnoki Bányászklub és az itt élők szorgalmas közreműködése mutatja, hogy a múlt megbecsülésével a jövőt építjük- zárta beszédét Bánhidi József.


A Csolnoki Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjainak sorfala előtt zajlottak a koszorúzás percei az emlékműnél. Steindl Balázs, Komárom-Esztergomi Megyei Közgyűlés alelnöke helyezte el az első koszorút. Őt a Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület nevében Dr. Kalocsai Zoltán elnök, Fleischmann Dezső elnökhelyettes, Szilágyi György titkár, és Ágoston Andrea elnökségi tag követték.
Csolnok Község Önkormányzata nevében a képviselő testület koszorúzott Kolonics Péterné polgármester asszony vezetésével. A Dorogi Bányász Szakszervezet és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke Gleviczky István, Kovács József, Dorogi Bányász Szakszervezet Csolnoki Nyugdíjas Alapszervezetének elnöke, és Bánhidi József, a Dorogi Bányász Szakszervezet, és a DSZKA kuratóriumának elnök helyettese is elhelyezték a megemlékezés virágait. Az OMBKE dorogi szervezete részéről, Kesztölci bányász hagyományőrző egyesülettől is érkeztek tisztelgők, végül az utolsó perbáli bányász, Veres János zárta a koszorúzók sorát. Az iskolás diákok szavalata, a Német Nemzetiségi Vegyes Kórus és a Csolnoki Fúvószenekar elmaradhatatlan közreműködése emelte a megemlékezés fényét.


Az ünneplők ezt követően a bányász művelődési házban gyűltek össze, az Auguszta és Reimann telep múltját megidéző kiállítás megnyitóra és baráti összejövetelre, ahol Kolonics Péterné polgármester asszony mondott beszédet. Elmondta, hogy a kiállítással nemcsak bányász őseinkre, és a bányászatra emlékezünk, hanem az ezzel szorosan összefüggő Auguszta és Reimann telep létrehozására , valamint a bányász munkásotthon felépítésének 110 éves jubileumára is. A két akna mélyítése után a munkalehetőség sok bányász vonzott a községbe, és a termelés felfutásával az aknák körül bányász telepek, kolóniák alakultak ki. 1908-ban építették a munkásotthont a korcsmával a dolgozók számára, a másik részen volt található a kaszinó az altiszteknek. Élénk kulturális élet színtere lett a ház: helyet kapott benne könyvtár, népes gyűlések, ünnepélyek, színi előadások. Az Auguszta akna volt a legnépesebb kolónia. A két világháború között a bányavállalat sok szociális és népjóléti intézkedést tett, köszönhetően Schmidt Sándor igazgatónak. „Legendás lépések sorát tette meg” - Kovács Lajos dorogi helytörténész szavait idézve. 13 település kapta meg a maga munkásotthonát! Schmidt Sándor felismerte: az emberek között kell élni, és azonnal orvosolni gondjaikat. Ő fedezte fel Gáthy Zoltánt, a tehetséges fiatal építészt, aki ezután 19 évig lett a bánya főépítésze. Elképesztő mennyiségű munkát kapott, melynek eredményeképpen minden szénmedencebeli település arculatát mindmáig meghatározta. Megépül az óvoda, az iskola, és Schmidt Sándor hathatós támogatásával a második templom, a Szent Borbála templom.

A helytörténeti tárlat ennek a szép korszaknak állít emléket, Schmidt István fotóival, és Bartalos József gyűjteményéből származó képeslapokkal, Vigh János bányász festő képeivel - melyeket Vigh Ildikó bocsátott rendelkezésre – és más, korabeli tárgyakkal, dokumentumokkal. Ezen dokumentumok sora egy újabb becses darabbal bővült. Ezen ünnepi alkalomból Gleviczky István egy 1926-ból származó, a Reimann és Auguszta telepeket ábrázoló térképet adott át megőrzése a Bányász Hagyományőrző Egyesületnek.
A 110 éves művelődési ház a mi örökségünk. Kötelességünk megőrizni. Ehhez tele vagyunk tervekkel. Zárásként polgármester asszony megköszönte a Tokodi Alkotóház Batik szakkörének, hogy munkáik kiállításával még szebbé tették ezt a számunkra fontos eseményt. dr. Kalocsai Zoltán pedig a vadásztársaságnak fejezte ki háláját, hogy az általuk készített vadpörkölttel járultak hozzá az ünnepi eseményhez.
A vegyes kórus műsora színesítette a kiállítás megnyitót, majd a Bányászhimnusz közös eléneklése tette kerekké az események sorát.

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

Elektronikus ügyintézés

Országgyűlési választás

Április 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

ASP pályázat