Főoldal
Hősök Napja

A háborúkban elesettek előtt hajtottunk fejet május 27-én délelőtt a II. világháborús emlékműnél.

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Kolonics Péterné polgármester asszony ünnepi beszédében kiemelte, hogy négy háború is tizedelte nemzetünket 1848/49 óta. A veszteségek csak körülbelül számszerűsíthetőek. Mégis, az elhangzott számok megrendítőek, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy hány családot érintettek az események. Idézet a beszédből:


"A II. világháborús emlékművet : Csolnok község önkormányzata és lakossága 2010-ben állíttatta . a II. Világháború hőseinek és civil áldozatainak emlékére. 117 név van felírva az emlékműre, 52 civil áldozat és 65 katona. A cél az volt, hogy azoknak az emlékére hősi emlékművet állítsanak, akikről nem tudjuk hol nyugszanak, kiknek testét nyomtalanul elnyelte az idegen föld.

 

Mayer József és Schmidt István kezdeményezésére elindult a közadakozás,az I. és II. világháborúban elesettekről adatgyűjtés kezdődött. Kolonics Péter megtervezte az obeliszket, Csolnok község Önkormányzata és akkori polgármestere Bérces József pedig felállítatta azt..Nagy jelentőségű az emlékmű építése,tudjuk, hogy talán nincs is olyan csolnoki család, aki ne vesztett volna el az első vagy a második világháborúban apát, fiút, testvért, rokont.
A faluban még élő idősebb emberek elbeszélése szerint 1944. december 24-én - Szent estén - a falu nagy többsége az "Éjféli-misén" volt a templomban, majd sietve igyekeztek haza, mert már ágyúdörgéseket hallottak. Csolnok lakossága nagyon megszenvedte a II. világháborút, mert itt záródott Budapest ostrom-gyűrűje. a védekező német és magyar haderő körül "

A méltóságteljes, elgondolkodtató beszéd után Jónás Adriána, az esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskola végzős növendéke adott elő két katonanótát alt furulyán. Csolnok Község Önkormányzata nevében koszorút helyezett el Kolonics Péterné polgármester asszony, Reményi László alpolgármester, Láng Zsolt és Rittlingné Putz Éva képviselők. A Csolnoki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület nevében Paragi Sándor elnök és Kapos Zoltán titkár hajtott fejet a hősök előtt. Végül a hozzátartozók is elhelyezték az emlékezés virágait.

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!