Főoldal
Regisztráció

2018 tavaszán ismét országgyűlési választások lesznek Magyarországon. A magyarországi német közösség elemei érdeke, hogy országgyűlési képviselőt juttasson a Parlamentbe.

 

KEDVES CSOLNOKIAK!

2018 tavaszán ismét országgyűlési választások lesznek Magyarországon. A magyarországi német közösség elemei érdeke, hogy országgyűlési képviselőt juttasson a Parlamentbe. A választópolgár alapesetben egy egyéni választókerületi jelöltre és egy pártlistára szavazhat. A magyarországi német névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgár a választókerületében egy egyéni jelöltre, és egy pártlista helyett az országos német listára szavazhat. A német listát a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata állítja. A német listára az szavazhat, aki feliratkozott a német névjegyzékre, azaz kérte, hogy a központi névjegyzékben kerüljön rögzítésre, hogy a német nemzetiséghez tartozik és egyben kérte, hogy az országgyűlési képviselők választásán is a német listára szavazhasson.
A német névjegyzék a választójog gyakorlásának alapdokumentuma: aki e névjegyzékben szerepel, az szavazhat, aki nem szerepel, az nem szavazhat a német listára. E szabály alól nincsen kivétel.
A német nemzetiségi regisztráció
A választópolgárnak tehát kérnie kell, hogy a központi névjegyzéken kerüljön feltüntetésre nemzetiségének megnevezése, továbbá az is, hogy az országgyűlési választáson a német listára akar szavazni. A kérelem alapján a központi névjegyzékbe így regisztrált választópolgár a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által állított országos listára, és egyéni választókerületében egy képviselőjelöltre (párt- vagy független jelöltre) szavazhat.
A regisztráció folyamata
Regisztrálni személyesen vagy levélben a Polgármesteri Hivatalban működő Helyi Választási Irodában (Csolnok, Rákóczi tér 1.), illetve online lehet a http://www.valasztas.hu/ oldalon, a „nemzetiségi névjegyzékbe vétel” címszó alatt.

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

Elektronikus ügyintézés

Országgyűlési választás

Január 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

ASP pályázat

Programajánló