Főoldal
Bányásznap

A Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület , Csolnok Község Önkormányzata és a Bányász Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Alapszervezete szeptember 2- án emlékezett meg Csolnokon a Bányász napról.

A megemlékezés a temetőben koszorúzással kezdődött, az emlékezés virágait helyezték el a különböző civil egyesületek és szervezetek. A Csolnoki Fúvószenekar játékával még ünnepibbé tette a megemlékezést, a Vegyes kórus bányászatról szóló dala könnyeket csalt a szemünkbe. Priegl Edina a Bányászsorsról szavalt. Kolonics Péterné Polgármester asszony mondott ünnepi beszédet. Idézet a beszédből:
"A 67.Bányásznapon hajtunk fejet a bányászok előtt, akik vállalták ezt a nehéz munkát és végezték szívvel lélekkel a veszély ellenére is a rájuk bízott feladatot. Mennyi mindent köszönhetünk a bányászkodásnak , a település létét, fejlődését, gazdagodását, a családok megélhetését. Csolnokon bányászcsaládok hosszú sorát, bányászok több nemzedékét tartotta el a falu alatt talált szén. Apáról fiúra szállt a mesterség. „Nem volt olyan család Csolnokon, amelyik ne adott volna legalább egy bányászt.”

A falu népessége folyamatosan nőtt, az 1930-as évekre elérte a 4000 főt. A szénbányászatnak köszönhetően a II. világháború után Csolnokról nem telepítették ki a német lakosságot, így tudott a németség a mai napig is fennmaradni. Szent Borbála oltalma alatt éltek és dolgoztak őseink is,az emberiség történetét végigkísérő foglalkozás a bányászat veszélyes és embert próbáló volt kezdetektől fogva,sok-sok áldozatot követelt,így számos csolnoki bányász hunyt el az évtizedek során.


Tisztelgünk a bányaszerencsétlenségek áldozatai előtt. Neveiket a település temetőjében álló emlékmű őrzi,ez előtt az emlékmű tesszük tiszteletünket évről évre. A hosszú posztamensen két félmeztelen férfi alak áll, melyet az 1944-es csolnoki bányaszerencsétlenség emlékére emeltek Alkotója Kepenyes Pál és Marinkay István egykori politikai elítéltek, Kepenyes Pál a forradalom után Mexikóban telepedett le és lett világszerte elismert képzőművész. Az emlékmű elkészítésére azután került sor, hogy a bánya egy régebbi részének újranyitása során megtalálták az 1944-es katasztrófa áldozatait. A tragédia a IX- es aknán történt és 8 ember életét követelte. Pillantsunk vissza az akkor történtekre:

1943.december 20-án a Csolnok IX-es aknával szomszédos XII-es aknát tervszerűen elárasztották. Ennek következtében a víz átfolyt a IX-es aknai nyugati mezőbe,1944 május 3-án innen tört be a víz a keleti mezőbe is. A nagy erővel bezúduló iszapos víz elzárta a menekülés útját és magával ragadta Spielmann György vízőrt, dági lakost. A kompresszor kezelőnek felsőbb utasításra le kellett állítania a sűrített levegőt szolgáltató kompresszort. A víz szintje állandóan emelkedett elzárta az alsószinti vágatban a menekülés lehetőségét. A fejtési vágatban levő emberek sorsa megpecsételődött. Családok várták haza édesapjukat,testvérüket ,a Kálváriára mentek imádkozni,hogy valami csoda folytán visszakapják szerettüket. Sajnos mindhiába...Egy Édesapa 1944. júliusában született kislányát már nem láthatta meg...Schmidt Sándor bányaigazgató utasítására a bányászok fizetését a család mindaddig megkapta,míg holttestüket nem találták meg.


Csak az újranyitás során találták meg a légvágatban bennrekedt 8 bányász holttestét 6 csolnoki és két dági lakost . 1953-ban hat koporsó állt egymás mellett a csolnoki temetőben és a családok megtört szívvel kísérték halottukat végső nyughelyükre. A 6 bányász örök nyughelye egymás mellett van,itt ahol most állunk. Az 1944-es vízbetörés során szerencsétlenül járt bányászok névsora az emlékmű előtti kert felújítás után legalább már olvasható: ,Trexler József, 24 évet élt, Janositz József,26 évet élt, , Steiner Ferenc,30 éves volt, Thier József,45 évet élt,Lilli József,36 évet élt , Schmidt János,48 éves volt. Az emlékmű nem csak a vízbetörés áldozatainak,hanem a szénmedencében bányabaleset következtében elhunyt csolnoki bányászoknak állít emléket. Az idei Bányásznapra az emlékmű előtti kertrészt felújítottuk,kikerült az elhatalmasodott növényzet, a kerítés festésre került és a márványtábla betűi köszönhetően Peller Csaba kőfaragónak újra olvashatóak. Két név is rákerült,Priegl Ferencé és Hilbert Józsefé,mindketten I-es aknán haltak meg. Az emlékmű felújítása a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány támogatásából jött létre. Ehelyütt is köszönöm a támogatást. A felújítás Csolnok Község képviselőtestületének és polgármesterének tisztelgése bányászaink előtt. Az idő vasfoga meglátszik már az emlékművön,az egész emlékmű felújítására is pályáztunk... A Dorogi Szénbányák felszámolásával és a Lencsehegyi Szénbánya Kft. végelszámolásával a dorogi szénmedencében egy kétszáz éves szakmakultúra ér véget. Feladatunk, hogy a következő generációknak beszéljünk a dicső múltról, ne feledjük bányász hagyományainkat ,ezért is örülök , amikor általános iskolás diákjaink is részt vesznek ünnepeinken. A Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesületnél jó kezekben van bányász múltunk és a tárgyi eszközök ápolása, köszönöm nekik. A dalkincs a hagyományőrzés fontos eszköze, a bányászathoz kapcsolódó zenei hagyományaink legfőbb továbbvivői és éltetői a bányász-zenekarok voltak.

Elmaradhatatlan részét képezték a bányászok életének,részesei örömeiknek ,bánatainak. Köszönöm a Fúvószenekarnak,hogy még ünnepibbé tették a mai délutánt. Adózzunk tisztelettel,őseink,nagyszüleink ,édesapáink előtt,akit vállalták ezt a nehéz munkát és végezték szívvel lélekkel a veszély ellenére is a rájuk bízott munkát. Jó szerencsét! A Bányász Művelődési Házban folytatódott a megemlékezés,ünnepi beszédet mondott Glevitzky István a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Dr. Kalocsai Zoltán a Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület elnöke megköszönte a Kuratórium támogatását. Trexler Amina a bányászatról szavalt.
Majd Varga László únyi ásványgyűjtő kiállítását tekinthettük meg. A szép délután beszélgetésekkel folytatódott.

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Országgyűlési választás

Július 2018
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

ASP pályázat

Programajánló