Főoldal
Kiállítás megnyitó

A XX. Falunapra készülve szerettünk volna valami mást , különlegeset, többet az előzőeknél :így jött elő egy képzőművészeti pályázat ötlete,melynek a címe az "Én Csolnokom"

Polgármester asszony beszéde:

A XX. Falunapra készülve szerettünk volna valami mást , különlegeset, többet az előzőeknél :így jött elő egy képzőművészeti pályázat ötlete,melynek a címe az "Én Csolnokom" Hiszen mindannyian ezer szállal kötődünk ehhez a csodálatos helyhez, amely megihlet bennünket, kit egy fotó elkattintására, kit festményre , grafikára,
reklámgrafikára. Nyilván mi a szeretet szemüvegén keresztül látjuk a tájat, de halljuk másoktól is, hogy milyen csodás helyen élünk a Gerecse ölelésében,a Nagy Gete lábánál. A sokszor elmondott idézet Lénárd Sándortól:"ott van otthon az ember, ahol gyökerei vannak, halottai az anyaföldben, ahol tegezik az embert, ahol nagyapja ültette diófának a gyümölcsét töri és fát ültetve unokáira gondol.


Müller Péter így ír az otthonról:
Otthonod csak ott van, ahol szeretnek. Ha valaki "hazamegy";, olyan helyre megy, ahol szeretet van. Ahol szeret, és ahol őt is szeretik. Gondolom sokan vagyunk, így, a városból Dorogról jőve, a Hatos aknai erdőben autózva már kezdünk jól lenni,közeledünk haza: "Itt végre jó. Hazajöttem." Ha valakinek az otthonában nincs szeretet, az nem otthon. Akkor sem, ha ott alszik, ott étkezik, és oda van bejelentve. Akkor sem, ha van saját háza, amelyet a két kezével épített. Minden ismerős és megszokott benne, de nincs otthon benne. "Hazamenni" azt jelenti, hogy visszamenni lényem igazi és egyetlen valóságos állapotába - a szeretetbe. Ahol otthon vagyok.
A képeket fotókat nézve érezzük a szeretet, hogy mindannyiunknak Csolnok az a hely ,ahol otthon vagyunk. Melyek azok a jellemző helyek,melyek megjelennek az alkotásokon? A Nepomuki Szent János Templom, a Bányász templom, a Bányász Művelődési Ház udvarán található kismozdony, a Horgásztó, a pincesor, de sok helyen feltűnnek a paplanernyősök, akik megfelelő széljárás idején elözönlik a Mókus hegy oldalát. A gyerekrajzokon a játszótér ,címerünk , és nagyon ötletes megformálásban teljesítménytúránk a Csolnok Ring is fellelhető az egyik festményen. Ezek azok az épületek, események,melyek Csolnok arculatát adják, a most készülő Települési arculati kézikönyv szerves részei. Ezt az arculatot szeretnénk megőrizni . Nagyon örülök,hogy a Pályázati felhívás sokakat szólított meg, minden egyes alkotás beérkezésénél boldog voltam. A gyerekrajzok,kollázsok elvarázsoltak!. Trnka Annamária reklámgrafikái nagy nyereségei a kiállításnak,készüljenek hamarosan ilyen feliratú pólók,melyen népviseletünk jelenik meg és összetartozásunkat hirdetik.

Az alkotások zsűrizésére felkértem Tóth Major Krisztina képzőművész-tanárt, Czéh Zoltánt az Írisz Fotóklub vezetőjét és Kolonics Péter festőművész-tanárt- . Szívesen vállalták, átérezték a pályázat jelentőségét. A beérkezett alkotások rendkívül sokféle technikával készültek, a grafikától, beleértve a sokszorosító grafikát is, festőtechnikákon és a fotográfián keresztül a fafaragásig Ugyanilyen széles skálát mutat az életkor is. Óvodásoktól nyugdíjasokig vállalkoztak a megmérettetésre. Van közöttük olyan, akit az alkotás szeretete, van, akit az éppen tanult hivatás öröme késztetett arra, hogy képet készítsen. Falunk fotósa és krónikása, Schmidt Pista bácsi sok képpel van jelen Mennyire fontos ez,emléket állítani a régi épületeknek,a régi mozinak,mely helyén most a Szent János Park van. A művelődési ház felújítás előtti állapotában.
A vele folytatott beszélgetés során körvonalazódni látszik egy fotószakkör alapítása is. Mindannyiuk munkáját áthatja azonban az a szeretet, amit Csolnok iránt éreznek. A díjazás kategóriáit részben életkor, részben technikák alapján szabta meg a zsűri. Vannak kategóriák, mint hamarosan elhangzik, vannak díjak
is, de tulajdonképpen mindenki díjazott. Az alkotók legnagyobb díja a jól végzett munka öröme, nekünk nézőknek pedig a kiállítás és a képek bemutatta világ, lakóhelyünk, melyet mindannyian szeretünk. Szeretném átadni a díjakat!


Búcsúzóul Tamási Árontól idéznék:
A madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége. …nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk.  (Tamási Áron)

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Országgyűlési választás

Július 2018
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

ASP pályázat

Programajánló