Főoldal
Hirdetmény: Ebtartás

Tájékoztatás a felelős ebtartás szabályairól.

Településünkön az utóbbi időben jelentős gondot okoz a közterületen gazdátlanul kóborló ebek számának megnövekedése, mely legtöbb esetben felelőtlen emberi magatartásra vezethető vissza. A kutyák gazdái - gondatlanságból, nemtörődömségből - az ebeket közterületen, mások ingatlanán hagyják kóborolni. Ez jelentős veszélyt jelent más állatokra, illetve embertársainkra. Ezért felhívom valamennyi ebtartó figyelmét a felelős ebtartás azon szabályaira, melyek

figyelmen kívül hagyása a legtöbb gondot okozza településünkön:

1. Belterület közterületén ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. Aki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.

2. Az eb tartója köteles – minden évben – az eb veszettség elleni védőoltásáról gondoskodni.

3. A négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (mikrochippel) megjelölve tarható.

4. A kedvtelésből tartott állatot és az állat tartási helyét az állat tartójának naponta legalább egy alkalommal ellenőriznie kell. Az állattartónak gondoskodnia kell arról, hogy az állatok tartási helyén a környezeti viszonyok megfeleljenek az állatok szükségleteinek, a tartási helyük úgy legyen kialakítva, hogy az ne okozhasson sérülést az állatoknak.

5. Az állatok számára táplálékot, valamint vizet az állat korának, élettani állapotának megfelelő minőségben, mennyiségben, valamint gyakorisággal kell biztosítani tekintettel az adott évszakra, időjárási körülményekre.

Fent leírtak alapján az ebtartó fontos kötelezettsége, hogy a felügyelete alatt álló kutya közterületre történő kijutását, másik ingatlanra történő átszökését megakadályozza, továbbá a veszettség elleni védőoltásról, transzponderrel történő megjelölésről gondoskodjon.

Aki a jogszabályokban előírt rendelkezéseket nem tartja be, azzal a személlyel szemben szabálysértési vagy hatósági eljárást indíthatnak az illetékes hatóságok. 

Kérem fentiek szíves tudomásul vételét, és más állatok védelme, illetve embertársaink biztonsága, testi épsége érdekében az állattartás szabályainak betartását, segítő együttműködésüket.

 

Csolnok, 2017. június 29.

Kolonics Péterné

polgármester

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Országgyűlési választás

Július 2018
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

ASP pályázat

Programajánló